Ανακατασκευή μονοκατοικίας στους Αγ. Ανάργυρους

ΤοποθεσίαΑγ. Ανάργυροι, Αθήνα
Έτος κατασκευής2018
Επιφάνεια95τ.μ.
ΜελέτηMONOLITH
ΚατασκευήMONOLITH
ΕπίβλεψηMONOLITH

Πρόκειται για πλήρη ανακατασκευή μιας μονοκατοικίας στην περιοχή «μυκονιάτικα» στους Αγ. Ανάργυρους, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή δόμηση κτιρίων αμιγούς κατοικίας με έντονο το χαρακτήρα της γειτονιάς.

Η κατοικία είχε κατασκευαστεί σε τρεις διαφορετικές φάσεις και ενσωματώνει διαφορετικούς τρόπους δόμησης όπως πέτρα, σκυρόδεμα και ξύλινη στέγη σε ένα τμήμα της.

Ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε να επανεγκατασταθεί στην οικογενειακή οικία των παιδικών του χρόνων αναμορφώνοντας την αισθητικά και λειτουργικά.

Ο σύνθετος τρόπος κατασκευής, η λειτουργική επιλογή για καθαίρεση εσωτερικών τοίχων και τα εκτεταμένα προβλήματα που παρουσίαζε η κατοικία με ανιούσα υγρασία στις τοιχοποιϊες και ατελούς θερμομόνωσης του κελύφους, αποτέλεσαν πρόκληση για το σχεδιασμό και την κατασκευή.

άποψη κατοικίας αρχικής κατάστασης

Εξωτερικά στις τοιχοποιϊες και στο δώμα τοποθετήθηκε θερμομόνωση. Η ξύλινη στέγη του καθιστικού ανακατασκευάστηκε πλήρως και οι ξύλινες δοκίδες της στέγης εδράζονται σε σενάζια εμφανούς σκυροδέματος. Για το πέτσωμα χρησιμοποιήθηκε κόντρα πλακέ συμήδας στο φυσικό της χρώμα.

Ραχοκοκκαλιά της πρότασης αποτέλεσαι ο τοίχος που διαχωρίζει την κουζίνα με το καθιστικό. Ο τοίχος αυτός στον παρελθόν ήταν ο εξωτερικός τοίχος της κατοικίας και επικοινωνούσε με την αυλή. Σε δεύτερη φάση κατασκευάστηκε ο χώρος του καθιστικού.

Παράληλλα λόγω του στατικού της ρόλου (φέρουσα τοιχοποιϊα) ήταν αδύνατο να φέρει μεγάλα ανοίγματα. Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν το άνοιγμα επικοινωνίας και το παράθυρο του τοίχου να παραπέμπουν σε εξωτερικό τοίχο κατοικίας. Ο ζωηρός χρωματισμός και οι ξύλινες επενδύσεις εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.